Sijoitusasunnon vuokratulot ovat pääomatuloa, joten niitä verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan. Pääomatuloista maksetaan veroa 30 % aina 30 000 euroon asti, ja sen yli menevistä tuloista 34 %.

Vuokratuloista tehdään vähennykset, kuten esimerkiksi sijoituslainan korot ja yhtiövastikkeet. Yksinkertaistettuna verotettava vuokratulo lasketaan seuraavalla kaavalla:

Vuokra (€)
– Hoitovastike (ja rahoitusvastike)
– Sijoituslainan korot
– Muut asuntosijoituskulut
= Verotettava vuokratulo

Tärkeintä sijoitusasunnon verotukseen liittyen on muistaa, että vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut on aina ilmoitettava verotuksessa. Tiedot pitää ilmoittaa, vaikkei tuloista jäisi kulujen vähentämisen jälkeen maksettavaa veroa.

Sijoitusasunnon vuokratuotot voidaan verottaa kahdella tavalla

Vuokratuottojen verotukseen on olemassa kaksi vaihtoehtoa.

Vaihtoehto 1: Voit korottaa esimerkiksi palkan tai eläkkeen veroprosenttia niin, että se riittää myös vuokratuloista maksettavaan veroon.

Vaihtoehto 2: Verohallinto laskee sinulle ennakkoveron maksuerät. Ennakkoveron voi maksaa vuoden aikana kahdessa tai useammassa erässä päätöksen mukaan.

Vuokratuloa ovat vuokran ohella myös muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu ja autopaikan vuokra. Nämä kuitenkin vähennetään verotettavasta tulosta ilmoittamalla asunnon ylläpitokulut.
Sen sijaan vuokravakuus on vuokralaisen rahaa eikä sitä ilmoiteta vuokratulona. Jos vuokravakuutta käytetään vuokran maksuun, on se silloin käytetyltä määrältään veronalaista tuloa.

Jos vuokralainen on aiheuttanut asunnolle vahinkoa ja vakuutta ei palauteta, vaan se käytetään vahinkojen korjaamiseen, on kyseessä vuokranantajan saama verovapaa vahingonkorvaus. Mikäli vakuus ei kata vahinkoja eikä vuokralaiselta saada perittyä ylittävää osuutta, ovat vakuuden ylittävät remonttikulut verovähennyskelpoisia. Tarkemmat tiedot löydät kattavasti Verohallinnon sivuilta.

Asuntosijoittajan verovähennykset

Vuokratoiminnassa pitää olla tulonhankkimistarkoitus, jotta vähennykset voi tehdä täysimääräisesti. Vähennysten edellytyksenä on, ettei huoneistoa ole vuokrattu selkeästi alle paikkakunnan normaalin vuokratason. Kun vuokra on enemmän kuin verottajan määrittämä verotusarvo, voidaan verottajan käytännön mukaan kaikki vuokratulon hankkimiseen käytetyt kulut vähentää.

Verotuksen kiemurat voivat olla joskus mutkikkaita eikä kaikkea välttämättä osaa ottaa itse huomioon. Kiinteistötahkolan vuokravälittäjät opastavat ja neuvovat kaikessa asunnon vuokraukseen liittyvissä kysymyksissä. Kiinteistötahkolan välittäjänpalkkio on myös verovähennyskelpoinen kulu.

Haluatko oppia lisää asuntosijoittamisesta ja tietoa myytävistä sijoitusasunnoista? Lataa ilmainen vuokratuotto- ja kassavirtalaskurimme sekä asuntosijoittamisen oppaamme! Liityt samalla Asuntosijoittajat-sähköpostilistallemme, jonka kautta tarjoamme hyödyllisiä vinkkejä sekä tietoa myytävistä sijoitusasunnoista.

Lue lisää

Isännöinti Kiinteistötahkola energiaremontti
Energiaremontit
3.4.2024

Näin energiaremontti puolitti taloyhtiöiden lämmityskustannukset – Lue tarina Kiinteistötahkolan isännöinnistä

https://www.youtube.com/watch?v=_ORxHDBHqx4 Tontinvuokran nousu ja kasvavat lämmityskulut käynnistivät energiaremontin suunnittelun  Nelisen vuotta sitten länsihelsinkiläinen taloyhtiö sai…
Kiinteistötahkola logo

Miten sijoitusasunnosta saa jäämään käteen rahaa? Nämä asiat asuntosijoittajan pitää huomioida 

https://www.youtube.com/watch?v=QH11diLMQWA Asuntosijoittaminen on käynyt viime vuosina läpi turbulenssia. Kulut, hoitovastikkeet ja lainojen korot ovat nousseet…

Asuntosijoittamisen suurin riski on olla aloittamatta

Jos asut yksityisasunnossa ja luotat asunnon arvonnousuun pitkällä aikavälillä, olet jo tavallaan asuntosijoittaja. Mutta entä…