Energiaremontit
3.4.2024

Näin energiaremontti puolitti taloyhtiöiden lämmityskustannukset – Lue tarina Kiinteistötahkolan isännöinnistä

Isännöinti Kiinteistötahkola energiaremontti

Tontinvuokran nousu ja kasvavat lämmityskulut käynnistivät energiaremontin suunnittelun 

Nelisen vuotta sitten länsihelsinkiläinen taloyhtiö sai yllättävää postia, kun Helsingin kaupunki ilmoitti hinnankorotuksista uudelle tontinvuokrasopimukselle. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Eetu Järvinen alkoi välittömästi johtaa yhtiössä keskustelua siitä, miten kohoavia kustannuksia taltutettaisiin tulevaisuudessa. Mukaan mietintään otettiin sisartaloyhtiö, jonka kanssa Järvisen johtamalla yhtiöllä on yhteinen lämmönjakelukeskus ja isännöitsijä Kiinteistötahkolalta, Joonas Mauno

Keskusteluissa nousi pian esille, että kustannussäästöjen lisäksi 1950-luvulla rakennettuja taloyhtiöitä kiinnosti kiinteistöjen modernisointi ja hiilijalanjäljen alentaminen. Sanat kuten energiatehokkuuden parantaminen, sähköautojen latausmahdollisuus ja aurinkovoimalat alkoivat vilahdella keskusteluissa. Näiden ideoiden perusteella lämmityskuluihin vaikuttaminen todettiin parhaaksi säästökohteeksi, ja kaukolämmöstä irtaantuminen nähtiin mahdollisuutena toteuttaa myös muita kehitysideoita. Tästä alkoi energiaremontin kartoitus. 

Onni onnettomuudessa

Vuonna 2020 alkaneen kartoituksen ajankohta osoittautui kuitenkin onnekkaaksi, sillä pian maailman tapahtumat alkoivat nostaa kaukolämmön ja energian hintoja. Taloyhtiöiden kaukolämmönjakolaitteisto olisi muutenkin jouduttu uusimaan viiden vuoden sisään, joten senkin osalta tapahtumasarjan ajoitus osui nappiin. 

Merkittävät säästöt yhteispelillä

Energiaremontilla saavutettiin useita hyötyjä ja se oli merkittävä investointi molemmalle taloyhtiölle. Lämmityskustannukset puolitettiin siirtymällä kaukolämmöstä maalämpöön ja hukkalämmön talteenottoon. Kaikki parkkipaikat sähköistettiin, jotta niissä voi ladata sähkö- ja hybridiautoa. Osaan taloista uusittiin ilmanvaihtokoneet, jotka hyödyntävät hukkalämmön talteenottoa. Katoille asennettiin kiinteistöjen kruunuksi aurinkopaneelit. Koko investointi rahoitettiin pankkilainalla, jonka lyhennykset sekä korot saadaan katettua niillä säästöillä, jotka syntyvät kaukolämmöstä luopumisesta. 

“Tässä remontissa kaikkeen tarvittiin kahden eri hallituksen yhtenäiset päätökset. Koko projekti olisi voinut kaatua, jos toinen yhtiö ei olisi ymmärtänyt hyötyjä tai lyönyt jarrut pohjaan. Yhteisen lämpökeskuksen vuoksi emme olisi edes voineet tehdä sellaista ratkaisua, että toisella on kauko- ja toisella maalämpö. Isännöitsijämme Joonaksen avulla taloyhtiöt saatiin puhaltamaan yhteen hiileen ja koko projekti nähtiin yhteisenä asiana”, Järvinen kuvailee. 

Isännöitsijän merkitys onnistuneessa remontissa 

Järvinen kuvailee isännöitsijän roolia energiaremontin onnistumisessa merkittäväksi. Isännöitsijän vastuita olivat muun muassa hallitusten viesti- ja projektiliikenteen koordinointi, rahoituksen järjestäminen, asianmukainen pöytäkirjoista ja päätöksistä huolehtiminen ja remontin valvojan kilpailuttaminen hallitusten kanssa. Valvojan kanssa taas isännöitsijä koordinoi työmaakokoukset ja huolehti siitä, että tietyt työvaihteet oli tehty ennen laskujen maksamista tai seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Isännöitsijän rooli korostui myös kilpailutuksessa ja asiantuntijaverkoston hyödyntämisessä.  

”Isännöitsijä on ainoa kokopäiväisesti taloyhtiön asioista huolehtiva henkilö. Yleensä hallituksessa ollaan mukana puolipäiväisesti ja joukko koostuu tavallisista tallaajista. Siksi on hyvä, että ammattitaitoinen isännöitsijä selvittää, esittelee ja perustelee parhaat vaihtoehdot esimerkiksi lainatarjouksista ja toimijoista”, Järvinen summaa. 

Isännöitsijä hallitsee kokonaisuuksia ja on mukana arjessa 

Järvinen toteaa, että “isännöinti on ihmisbisnestä”. Suuressa taloyhtiössä kommunikointi isännöitsijän kanssa on käytännössä päivittäistä, eikä ole nykyaikaista, että isännöitsijää nähtäisiin pelkästään taloyhtiön kokouksissa kerran kvartaalissa. Isännöintitoimiston täytyy myös nykyaikana tarjota sellaiset sähköiset palvelut, jotka mahdollistavat taloyhtiön hallitukselle reaaliaikaisen kokonaiskuvan taloyhtiön taloustilanteesta ja muista työn alla olevista asioista. 

“Isännöitsijän valinnassa on tärkeintä, että voiko häneen luottaa ja onko hän saatavilla, kun häntä tarvitaan. Tässä isännöitsijämme on onnistunut. Olen ollut hyvin tyytyväinen hänen lähestymistapaansa ja kommunikointiin. Joonaksen työssä näkyy pitkä kokemus, kokonaisuuksien hallinta ja kyky hahmottaa isojen taloyhtiöiden erityistarpeita. Suosittelen Kiinteistötahkolan isännöintipalveluja erityisesti, jos kyseessä on suuri tai yhtään poikkeuksellisempi taloyhtiö. Oikeastaan suosittelen heitä kaikille, joten kannustan ottamaan heihin yhteyttä ja kysymään, millaista asiantuntijuutta heillä olisi tarjota!” kertoo Järvinen.

Kiinnostuitko? Lue lisää isännöintipalveluistamme!