Vuokranantajana onnistuminen edellyttää tietoa ja asiantuntemusta, koska myös asuntosijoittamiseen liittyy luonnollisesti omat riskinsä. Vuokranantajan tulee tiedostaa nämä riskit, jotta hän voi mahdollisimman hyvin ennakoida ja välttyä niiden toteutumiselta. Tässä artikkelissa käymme läpi asuntosijoittamisen riskejä, ja kuinka vuokravälittäjän avulla sijoittaja onnistuu välttämään nuo riskit.

Välittäjän avulla sijoittaja löytää itselleen turvallisen kohteen

Asuntosijoittamisesta puhuttaessa tärkeimpänä asiana esiin nousee sijoitettavan asunnon tuotto. Toinen lähes yhtä tärkeä asia on myös asunnon turvallisuus: sijaitseeko asunto alueella, jossa sen saa varmasti vuokralle, minkälainen vuokra on oikeanlainen, jotta asuntoon saa vuokralaisen ja onko sijoitettavalla asunnolla ylipäätään varmasti kysyntää vuokramarkkinoilla.

Jos sijoittajalla ei itsellään ole tietotaitoa selvittää näitä kynnyskysymyksiä, on vuokravälittäjän hyödyntäminen oikea tapa välttää mahdolliset riskitekijät. Näin todennäköisyys valita tuottoisa ja turvallinen kohde kasvaa välittömästi. Vuokravälittäjä auttaa sijoittajaa sopivan sijoitusasunnon löytämisessä sekä etsii sijoittajan puolesta sopivia kohde-ehdokkaita ja auttaa kaikissa sijoitusasunnon hankintaan liittyvissä asioissa.

Kiinteistötahkolan myyntipäällikön Henri Huotarin mukaan ennen asunnon hankkimista on vuokravälittäjältä mahdollista kysyä muun muassa sijoitettavan asunnon vuokratasosta

“Monella vuokranantajalla kun ei välttämättä ole realistista käsitystä siitä minkälaista vuokraa omasta asunnostaan on mahdollista saada. Toinen asia mistä välittäjältä voi kysyä on, että minkälainen vuokrattavuus asunnolla on huomioiden sen sijainnin, koon sekä kunnon. Vuokravälittäjä osaa arvioida, että minkälainen kysyntä alueen vuokramarkkinoilla asunnolle on”, Huotari kertoo.

Vuokravälittäjä auttaa vuokralaisen etsinnässä

Hyvän vuokralaisen löytäminen sijoitusasuntoon on ensiarvoisen tärkeää, muttei suinkaan aina helppoa. Vuokralainen, joka ei pysty hoitamaan vuokranmaksuaan tai aiheuttaa tuhoa asunnossa, kääntää nopeasti vakaan tulonlähteen huolta aiheuttavaksi kulueräksi. Lisäksi asunnon seisominen tyhjillään vuokralaisten välissä tarkoittaa menetettyä rahaa.

Klassinen esimerkki on hyväuskoisesta vuokranantajasta, joka vuokraa oman asuntonsa luottotiedottomalle henkilölle. Omistaja ei ole välttämättä tarkistanut vuokralaisen luottotietoja ollenkaan tai hän on uskonut vuokralaisen kertomusta siitä, miksi luottotiedot ovat menneet. Pahimmassa tapauksessa virallinen vuokrasopimus on jätetty tekemättä ja sovittu vain suullisesti asuntoon muuttamisesta. Myöhemmin sitten selviää, että vuokralainen ei kykene maksamaan vuokraansa ja / tai mahdollisesti jopa häiriköi naapureita.

Vuokravälittäjän avulla asunnon omistaja välttää tämänkaltaiset esimerkkitapaukset. Välittäjä tekee kymmeniä vuokrasopimuksia kuukaudessa ja useita satoja vuodessa. Tämä kokemus auttaa löytämään vuokralaisen, joka huolehtii asunnosta, hoitaa maksut, eikä häiriköi talon muita asukkaita.

“Välittäjä valikoi omistajan puolesta pois kaikki ns. riskivuokralaiset. Näin vältetään tapaukset, joissa omistajan hyväuskoisuus johtaa ikävään tilanteeseen vuokralaisen kanssa. Riskivuokralaiset monesti kun myös etsivät asuntoa yksityisen vuokranantajan kautta, koska he tietävät, että ammattilaiset eivät välttämättä ota heitä edes näytille”, Huotari toteaa.

Onko etsinnässäsi sijoitusasunto tai hyvä vuokralainen?

Hyvä vuokravälittäjä osaa huomioida markkinoiden vaihtelut, alueen hintatason sekä muiden seikkojen, kuten kunnon vaikutuksen asunnon arvoon. Kiinteistötahkolan vuokravälittäjillä on aina paras ja ajantasaisin tietämys vuokramarkkinasta sekä alueen vuokratasosta. Annamme vuokranantajalle aina vuoden takuun ja kannamme riskin vuokralaisen vaihtumisesta kesken vuoden. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokraamme asunnon uudestaan ilman välityspalkkiota, mikäli vuokrasuhde kestää alle vuoden ja vuokralaisen sopimuksessa ei ole irtisanomiskorvausehtoa.

Kun vuokravälittäjämme hoitaa sijoitusasunnon vuokrauksen puolestasi, sinä voit keskittyä muihin sinulle tärkeisiin asioihin, kuten perheeseen tai harrastuksiin! Teemme loistavat esitteet, vastaamme kiinnostuneille nopeasti, järjestämme esittelyt asunnossa, tarjoamme tiedot etäkatsojille sekä raportoimme esittelyissä huomaamistamme puutteista. Lisäksi teemme sähköisesti allekirjoitettavan vuokrasopimuksen parhaan mahdollisen vuokralaisen kanssa sekä huolehdimme muuttoon liittyvistä järjestelyistä. Sinulle jää vain valinta vuokralaisesta, jollet halua antaa sitäkin meidän tehtäväksi! Jätä yhteydenottopyyntö vuokravälittäjällemme alla olevan painikkeen kautta.

Lue lisää

Isännöinti
13.4.2023

Taloyhtiöiden hallitukset ikääntyvät

Taloyhtiöiden hallitukset ikääntyvät Kirjoittaja: Tuomo Pohjanen Omassa työssäni Kiinteistötahkolassa asiakashankinnan, sekä asiakaskokemuksen kehittämisen parissa olen…
Isännöinti
7.3.2023

Miten isännöintipalveluita tulisi vertailla?

Isännöintipalveluiden vertaileminen on hyödyllistä.  Kirjoittaja: Tuomo Pohjanen Isännöintipalveluita on tarjolla runsaasti monenlaisiin tarpeisiin, tarkoituksiin, erikokoisiin…
Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen.