Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Sähköautoilun jatkuva yleistyminen pakottaa taloyhtiöt varautumaan erilaisiin latausratkaisuihin. Tässä blogissa kerromme miten hankkeessa kannattaa edetä.

Mistä hankkeessa lähdetään liikkeelle?

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen. Alkukartoituksia tekevät useat eri toimijat. Kartoituksen perusteella saadaan selville kiinteistön sähköjen kunto ja kapasiteetti sekä tieto siitä minkälainen ratkaisu sopisi parhaiten kyseiselle taloyhtiölle ja mikä on investoinnin mittakaava.

Miten hankkeen kustannukset jaetaan ja onko hankkeeseen mahdollista saada tukirahoitusta?

Kustannukset voidaan jakaa taloyhtiön kaikkien osakkaiden tai sähköautoilevien osakkaiden kesken. Nykyisin on olemassa taloyhtiöille sopimusmalleja, joissa latauspisteistä ja niiden asennuksesta maksavat ainoastaan sähköautoilevat osakkaat. Lisäksi lataukseen kulutettava sähkö laskutetaan suoraan käyttäjältä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää rahallisia tukia latauspisteiden rakentamiseen taloyhtiössä.

Myös yksittäinen osakas voi omalla kustannuksellaan asentaa itselleen latausjärjestelmän. Tässä tapauksessa hankkeelle on oltava taloyhtiön lupa vaikka autopaikka olisikin osakkaan omistuksessa. ARA:n avustus on tarkoitettu taloyhtiön hankintoihin. Yksittäiset asukkaat eivät voi hakea avustusta omaa sähköauton latauslaitettaan varten.

Miten hankkeesta päätetään?

Sähköautojen lataushankkeesta olisi hyvä tiedottaa osakkaita viimeistään alkukartoituksen jälkeen. Tässä yhteydessä voidaan tiedustella osakkaiden kiinnostusta sähköauton lataamiseen. Vastausten perusteella hallituksen on helpompi kilpailuttaa ratkaisu, jonka hankintaa esitetään yhtiökokoukselle. Asiasta päätetään yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksenä, eli riittää kun osakkaista yli 50 prosenttia kannattaa latauslaitteiden hankintaa.

Artikkelinostojen otsikko

Vuokraa asuntosi - asunnon vuokraus helposti Kiinteistötahkolalta
Välitys
29.4.2024

Vuokranantaja – näin tunnistat riskivuokralaisen 

Suurimmalla osalla vuokranantajilla asunnon vuokraus sujuu kaikin puolin hyvin. Vuokrat maksetaan ajallaan ja asiat hoituvat…
Isännöinti Kiinteistötahkola energiaremontti
Energiaremontit
3.4.2024

Näin energiaremontti puolitti taloyhtiöiden lämmityskustannukset – Lue tarina Kiinteistötahkolan isännöinnistä

https://www.youtube.com/watch?v=_ORxHDBHqx4 Tontinvuokran nousu ja kasvavat lämmityskulut käynnistivät energiaremontin suunnittelun  Nelisen vuotta sitten länsihelsinkiläinen taloyhtiö sai…
Kiinteistötahkola logo

Miten sijoitusasunnosta saa jäämään käteen rahaa? Nämä asiat asuntosijoittajan pitää huomioida 

https://www.youtube.com/watch?v=QH11diLMQWA Asuntosijoittaminen on käynyt viime vuosina läpi turbulenssia. Kulut, hoitovastikkeet ja lainojen korot ovat nousseet…