Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Sähköautoilun jatkuva yleistyminen pakottaa taloyhtiöt varautumaan erilaisiin latausratkaisuihin. Tässä blogissa kerromme miten hankkeessa kannattaa edetä.

Mistä hankkeessa lähdetään liikkeelle?

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen. Alkukartoituksia tekevät useat eri toimijat. Kartoituksen perusteella saadaan selville kiinteistön sähköjen kunto ja kapasiteetti sekä tieto siitä minkälainen ratkaisu sopisi parhaiten kyseiselle taloyhtiölle ja mikä on investoinnin mittakaava.

Miten hankkeen kustannukset jaetaan ja onko hankkeeseen mahdollista saada tukirahoitusta?

Kustannukset voidaan jakaa taloyhtiön kaikkien osakkaiden tai sähköautoilevien osakkaiden kesken. Nykyisin on olemassa taloyhtiöille sopimusmalleja, joissa latauspisteistä ja niiden asennuksesta maksavat ainoastaan sähköautoilevat osakkaat. Lisäksi lataukseen kulutettava sähkö laskutetaan suoraan käyttäjältä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää rahallisia tukia latauspisteiden rakentamiseen taloyhtiössä.

Myös yksittäinen osakas voi omalla kustannuksellaan asentaa itselleen latausjärjestelmän. Tässä tapauksessa hankkeelle on oltava taloyhtiön lupa vaikka autopaikka olisikin osakkaan omistuksessa. ARA:n avustus on tarkoitettu taloyhtiön hankintoihin. Yksittäiset asukkaat eivät voi hakea avustusta omaa sähköauton latauslaitettaan varten.

Miten hankkeesta päätetään?

Sähköautojen lataushankkeesta olisi hyvä tiedottaa osakkaita viimeistään alkukartoituksen jälkeen. Tässä yhteydessä voidaan tiedustella osakkaiden kiinnostusta sähköauton lataamiseen. Vastausten perusteella hallituksen on helpompi kilpailuttaa ratkaisu, jonka hankintaa esitetään yhtiökokoukselle. Asiasta päätetään yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksenä, eli riittää kun osakkaista yli 50 prosenttia kannattaa latauslaitteiden hankintaa.

Artikkelinostojen otsikko

Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen.
Yleinen
14.11.2022

Joulusisustus – Näin tuot jouluisen ilmeen kotiisi!

Joulu lähestyy kovaa vauhtia! Sisustuksessa joulu näkyy erityisesti valaistuksessa, tekstiileissä ja kattauksessa. Joulusisustuksen eteen ei tarvitse nähdä liikaa vaivaa, sillä jo pienillä yksityiskohdilla voi saada aikaan muutoksen.
Energiaremontit
1.6.2022

Energiaremontit taloyhtiöissä

Energiaremontilla tarkoitetaan lähtökohtaisesti kaikkia sellaisia taloyhtiön hankkeita, joiden lopputuloksena saadaan aikaan energiansäästöjä. Rahallisten säästöjen ohella energiaremontit pienentävät aina myös taloyhtiön hiilijalanjälkeä.