Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Sähköautoilun jatkuva yleistyminen pakottaa taloyhtiöt varautumaan erilaisiin latausratkaisuihin. Tässä blogissa kerromme miten hankkeessa kannattaa edetä.

Mistä hankkeessa lähdetään liikkeelle?

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen. Alkukartoituksia tekevät useat eri toimijat. Kartoituksen perusteella saadaan selville kiinteistön sähköjen kunto ja kapasiteetti sekä tieto siitä minkälainen ratkaisu sopisi parhaiten kyseiselle taloyhtiölle ja mikä on investoinnin mittakaava.

Miten hankkeen kustannukset jaetaan ja onko hankkeeseen mahdollista saada tukirahoitusta?

Kustannukset voidaan jakaa taloyhtiön kaikkien osakkaiden tai sähköautoilevien osakkaiden kesken. Nykyisin on olemassa taloyhtiöille sopimusmalleja, joissa latauspisteistä ja niiden asennuksesta maksavat ainoastaan sähköautoilevat osakkaat. Lisäksi lataukseen kulutettava sähkö laskutetaan suoraan käyttäjältä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää rahallisia tukia latauspisteiden rakentamiseen taloyhtiössä.

Myös yksittäinen osakas voi omalla kustannuksellaan asentaa itselleen latausjärjestelmän. Tässä tapauksessa hankkeelle on oltava taloyhtiön lupa vaikka autopaikka olisikin osakkaan omistuksessa. ARA:n avustus on tarkoitettu taloyhtiön hankintoihin. Yksittäiset asukkaat eivät voi hakea avustusta omaa sähköauton latauslaitettaan varten.

Miten hankkeesta päätetään?

Sähköautojen lataushankkeesta olisi hyvä tiedottaa osakkaita viimeistään alkukartoituksen jälkeen. Tässä yhteydessä voidaan tiedustella osakkaiden kiinnostusta sähköauton lataamiseen. Vastausten perusteella hallituksen on helpompi kilpailuttaa ratkaisu, jonka hankintaa esitetään yhtiökokoukselle. Asiasta päätetään yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksenä, eli riittää kun osakkaista yli 50 prosenttia kannattaa latauslaitteiden hankintaa.

Artikkelinostojen otsikko

Isännöinti
13.4.2023

Taloyhtiöiden hallitukset ikääntyvät

Taloyhtiöiden hallitukset ikääntyvät Kirjoittaja: Tuomo Pohjanen Omassa työssäni Kiinteistötahkolassa asiakashankinnan, sekä asiakaskokemuksen kehittämisen parissa olen…
Isännöinti
7.3.2023

Miten isännöintipalveluita tulisi vertailla?

Isännöintipalveluiden vertaileminen on hyödyllistä.  Kirjoittaja: Tuomo Pohjanen Isännöintipalveluita on tarjolla runsaasti monenlaisiin tarpeisiin, tarkoituksiin, erikokoisiin…
Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen.