Asuntosijoittajan suurin haaste on löytää hyvä vuokralainen eli sellainen, joka maksaa vuokrat ajallaan, huolehtii asunnon kunnosta ja siisteydestä eikä aiheuta häiriötä naapureille.

Panostamalla vuokralaisen valintaan pystytään ehkäisemään mahdollisia asunnon vuokraukseen liittyviä riskejä. Huolellisesti tehty taustatyö ja valinta johtavat usein pitkäaikaiseen, luotettavaan vuokrasuhteeseen.

Tapaa vuokralaisehdokas aina kasvokkain

Vuokra-asunnon esittely on paras tilaisuus tutustua vuokralaisehdokkaaseen. Älä anna ensivaikutelman tai ulkonäön hämätä, äläkä heittäydy ahneeksi: klassinen moka on se, kun annetaan asunto kovinta vuokraa tarjoavalle eikä selvitetä taustoja tarkemmin.

Nämä asiat vuokranantaja saa selvittää:

  • vuokralaisen henkilötiedot (kuten henkilötunnus)
  • luottotiedot
  • tulot (esim. pyytämällä palkkakuitin tai todistuksen eläkkeestä tai työttömyyskorvauksesta)
  • mahdollisen suosituksen edelliseltä vuokranantajalta

Asuntonäytössä voit rennosti jutustellen tiedustella myös esimerkiksi vuokralaisen elämäntilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista, mutta näihin kysymyksiin vuokralaisen ei ole pakko vastata.

Maksuhäiriömerkintä ei aina ole este vuokrasuhteen alkamiselle

Maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti ole este hyvälle vuokrasuhteelle. Tieto opiskelu- tai työpaikasta auttaa hahmottamaan vuokralaisen tämän hetkistä elämäntilannetta ja maksukykyä. Pyydä myös aina dokumentit hakijan tuloista, esimerkiksi palkkatodistus tai päätös opintotuesta. Voit harkita tarvittaessa lisäksi henkilötakaajan pyytämistä.

Vuokranantajan hälytyskellojen tulisi kuitenkin soida, jos maksuhäiriömerkinnöissä velkojina on yksityishenkilöitä, perintätoimistoja tai vuokrataloyhtiöitä, ja maksuhäiriömerkinnät ovat tuoreita.

Apua vuokralaisen valintaan

Jos vuokralaisen valinta jännittää, voit jättää vuokralaisehdokkaiden taustojen selvittelyn Kiinteistötahkolan ammattilaisten huoleksi. Kokeneet vuokranvälittäjämme osaavat tehdä huolellisen taustatyön ja arvioida ehdokkaiden edellytyksiä sopivaksi vuokralaiseksi. Sinun tarvitsee vain valita välittäjän antamista ehdokkaista paras.

Vaikka tyhjillään seisova sijoitusasunto on aina kuluerä, älä silti kiirehdi liikaa hakijoiden valinnassa: valintaan käytetty aika voi säästää sinut monelta päänsäryltä jatkossa. Ja helpoimmalla pääset, kun annat Kiinteistötahkolan vuokranvälittäjien hoitaa homman.

Lue lisää

Isännöinti
7.3.2023

Miten isännöintipalveluita tulisi vertailla?

Isännöintipalveluiden vertaileminen on hyödyllistä.  Kirjoittaja: Tuomo Pohjanen Isännöintipalveluita on tarjolla runsaasti monenlaisiin tarpeisiin, tarkoituksiin, erikokoisiin…
Energiaremontit
29.11.2022

Sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön

Hankkeen aluksi taloyhtiön on hyvä kartoittaa kiinteistön nykyisen sähköistyksen soveltuvuus sähköautojen lataamiseen.
Yleinen
14.11.2022

Joulusisustus – Näin tuot jouluisen ilmeen kotiisi!

Joulu lähestyy kovaa vauhtia! Sisustuksessa joulu näkyy erityisesti valaistuksessa, tekstiileissä ja kattauksessa. Joulusisustuksen eteen ei tarvitse nähdä liikaa vaivaa, sillä jo pienillä yksityiskohdilla voi saada aikaan muutoksen.