Oletko päättänyt aloittaa asuntosijoittamisen?

Hyvä! Asuntosijoittaminen on melko turvallinen ja vakaa sijoitusmuoto, jonka avulla voit saada säännöllistä, kuukausittaista tuloa melko vähällä vaivalla.

Kun tavoitteesi ja budjettisi on selvillä, vuorossa on sijoitusasunnon hankkiminen. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, millaiseen asuntoon sijoitat: asunnon tuottoon, arvoon ja arvon kehitykseen vaikuttavat monet eri asiat.

Lue alta, millainen on hyvä sijoitusasunto sekä vinkkimme asunnon vuokraamiseen!

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Hyvän sijoitusasunnon ominaisuudet määräytyvät ensisijaisesti tavoitteesi mukaan. Etsitkö ensisijaisesti helposti vuokrattavaa asuntoa, joka takaa tasaisen ja säännöllisen tulon vai haetko asunnolta arvonnousua?

Lähtökohtaisesti pienet asunnot, kuten yksiöt ja kaksiot, vuokrataan nopeammin kuin suuret perheasunnot. Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa myös alueen asukasprofiili: viihtyisillä ja rauhallisilla asuinalueilla myös suuremmille hyväkuntoisille vuokra-asunnoille on todella kovasti kysyntää. Oppilaitosten lähistöllä ja kaupunkien keskustassa puolestaan pienet yksiöt menevät kuin kuumille kiville.

Oli tavoitteesi mikä tahansa, sijainti on yksi tärkeimmistä sijoitusasunnon hankinnassa huomioitavista tekijöistä. Sijoitusasunto kannattaa useimmiten hankkia muuttovoittoiselta paikkakunnalta, jossa on runsaasti opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia. Myös pieniltä paikkakunnilta voi löytyä todella kovaa tuottoa tarjoavia asuntoja, mutta yleensä riskit ovat suuremmat erityisesti, jos alue on yhden tai kahden ison työnantajan varassa. Tutustu siis huolellisesti eri paikkakuntiin ja asuinalueisiin, sekä seuraa niiden kehitystä ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Mikäli haet asunnolle ensisijaisesti arvonnousua, keskity kasvaviin asuinalueisiin; esimerkiksi uudet liikenneyhteydet tai palvelukeskittymät nostavat lähes poikkeuksetta alueen asuntojen arvoa.

Sijoitusasunnon valinnassa on tärkeää tutustua tarkasti myös taloyhtiöön ja sen tuleviin remontteihin. Huolellisesti hoidetussa taloyhtiössä asunnon arvo säilyy pidempään ja saattaa jopa nousta. Tasaista vuokratuloa hakeville uudiskohde tai juuri remontoitu kohde on huolettomampi ja turvallisempi, sillä esimerkiksi putkiremontin aikana asuntoa on vaikea vuokrata ja nykyiselle vuokralaiselle joudutaan usein antamaan vuokranalennusta. Jos kuitenkin tavoittelet arvonnousua, voi tuloillaan oleva putkiremontti tehdäkin kyseisestä asunnosta kannattavan sijoituksen. Remonttikustannus tulee arvioida mahdollisimman tarkasti, jotta asunnosta ei maksa liikaa.

Sijoitusasuntoja ja niiden kannattavuutta voit helposti vertailla laskemalla asunnolle vuokratuoton. Nyrkkisääntönä on, että hyvän sijoitusasunnon vuokratuotto on vähintään 4 %. Vuokratuoton voit laskea helposti ilmaisella laskurillamme.

Älä hätäile sijoitusasuntoa hankkiessasi, vaan tutustu rauhassa eri asuinalueisiin ja kiinnostaviin kohteisiin. Muista myös, että et ole hankkimassa asuntoa itsellesi kodiksi vaan sijoituskohteeksi; luota siis sijoitusasunnon hankinnassa ennemmin järkeen kuin tunteeseen.

Vinkit sijoitusasunnon vuokraamiseen

Sopivan vuokralaisen valinta on erittäin tärkeä osa asuntosijoittamista. Vuokralainen, joka ei suoriudu vuokranmaksusta tai tekee tuhoa asunnossa, kääntää nopeasti tulonlähteen kulueräksi. Valitse siis vuokralaisesi huolella, niin voit nauttia vakaasta vuokratulosta ilman huolia.

Vaikka potentiaalinen vuokralainen vaikuttaisi tavatessa fiksulta ja luotettavalta, kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä taustatutkimus, jossa tarkastat vuokralaisen luottotiedot ja opiskelu- tai työsuhdeasiat. Vaikka paperilla kaikki olisi kunnossa, jos tapaamisesta jää kuitenkin epämukava olo, kannattaa lopulta aina luottaa tunteeseen.

Pohdi myös, sallitko esimerkiksi lemmikit asunnossa. Lemmikeille sallitut asunnot saattavat mennä helpommin vuokralle, mutta aina on olemassa riski, että lemmikki aiheuttaa asunnossa tuhoa. Vuokralaisen kotivakuutus ei yleensä korvaa lemmikkien aiheuttamia vahinkoja, joten mikäli vuokralainen ei kykene niitä korvaamaan, jäävät ne sinun maksettavaksesi.

Laaja kotivakuutus kannattaa kuitenkin vaatia aina vuokralaiselta. Vuokralaisen kotivakuutus korvaa mm. vuokralaisen tai hänen lapsiensa aiheuttamat vahingot asunnossa sekä useimmat vesi- tai palovahingot. Myös vuokranantajilla on tarjolla sijoitusasuntovakuutuksia, jotka turvaavat vahingot, jos vuokralaisen vakuutus ei olekaan voimassa.

Jos sopivan vuokralaisen löytäminen aiheuttaa stressiä, voit myös aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattitaitoinen vuokravälittäjä kartoittaa potentiaaliset vuokralaiset ja toteuttaa heille taustatutkimukset puolestasi, sekä auttaa sinua kaikissa asunnon vuokraamiseen liittyvissä asioissa.

Kannattavaa asuntosijoittamista ammattilaisen avulla

Me Kiinteistötahkolalla olemme asumisen ammattilaisia. Vuosikymmenten vuokra- ja kiinteistönvälityksen sekä isännöintikokemuksen ansiosta meillä on uniikkia tietotaitoa ja näkemystä, jonka avulla autamme sinua löytämään tuottavan sijoituskohteen.

Ota rohkeasti yhteyttä asuntosijoittamisen ammattilaisiimme tai lataa ilmainen asuntosijoittamisen oppaamme, joka tarjoaa sinulle vinkkejä tuottoisaan asuntosijoittamiseen! Liityt samalla asuntosijoittajalistallemme, jolle toimitamme säännöllisesti tietoa myytävistä sijoitusasunnoista.

Lue lisää

Isännöinti Kiinteistötahkola energiaremontti
Energiaremontit
3.4.2024

Näin energiaremontti puolitti taloyhtiöiden lämmityskustannukset – Lue tarina Kiinteistötahkolan isännöinnistä

https://www.youtube.com/watch?v=_ORxHDBHqx4 Tontinvuokran nousu ja kasvavat lämmityskulut käynnistivät energiaremontin suunnittelun  Nelisen vuotta sitten länsihelsinkiläinen taloyhtiö sai…
Kiinteistötahkola logo

Miten sijoitusasunnosta saa jäämään käteen rahaa? Nämä asiat asuntosijoittajan pitää huomioida 

https://www.youtube.com/watch?v=QH11diLMQWA Asuntosijoittaminen on käynyt viime vuosina läpi turbulenssia. Kulut, hoitovastikkeet ja lainojen korot ovat nousseet…

Asuntosijoittamisen suurin riski on olla aloittamatta

Jos asut yksityisasunnossa ja luotat asunnon arvonnousuun pitkällä aikavälillä, olet jo tavallaan asuntosijoittaja. Mutta entä…