Vuokranantajan velvollisuudet määrittää huoneenvuokralaki. Velvollisuuksiin vaikuttaa myös vuokralaisen kanssa tehty vuokrasopimus, sillä sopimuksessa on voitu sopia tavanomaisesta poikkeavista velvoitteista vuokranantajalle. Vuokranantajan on aina noudatettava vuokrasopimusta.

Koska vuokrasopimus asuinhuoneistosta usein tehdään ”siinä kunnossa, kuin se vuokrasopimuksen tekohetkellä on”, täytyy asuinhuoneiston kunto ja varustelu pitää yllä sen mukaisesti – myös vuokranantajan puolesta. Vuokranantajan velvollisuudet kattavat asunnon perustarvikkeet: asunnossa täytyy olla toimiva jääkaappi, pakastin, liesi ja mahdolliset muut kiintokalusteet (jotka kuuluivat huoneistoon sitä vuokrattaessa). Jos joku laitteista rikkoutuu normaalissa käytössä, on vuokranantaja velvollinen korjauttamaan sen tai hankkimaan uuden tilalle mahdollisimman pian. Ainoastaan jos vuokralainen huolimattomuudellaan tai tahallisesti aiheuttaa vahinkoa kodinkoneille, peritään korjauskustannukset vuokralaiselta.

Kuka on vastuussa mistäkin?

Joskus vastuukysymysten kanssa voi tulla epäselvyyksiä vuokralaisen kanssa. Vastuisiin vaikuttaa yleensä se, onko vahinko aiheutettu tahallisesti, onko se aiheutettu huolimattomuudella sekä kuka vahingon on aiheuttanut. Esimerkiksi, jos asunnossa tapahtuu astianpesukoneen aiheuttama vesivahinko, vastuu korjauskuluista riippuu tapahtuneen vahingon aiheuttajasta.

Vuokrahuoneistossa jo valmiiksi olevat keittiön kodinkoneet, niiden asennukset liitäntöineen sekä niistä mahdollisesti aiheutuva vesivahinko ovat vuokranantajan vastuulla. Jos vuokralainen kuitenkin laiminlyö astianpesukoneen säännöllisen puhdistuksen eikä puhdista astianpesukoneen pohjalla olevaa suodatinta tai huolla laitetta muuten valmistajan ohjeiden mukaisesti, veloitetaan rikkoutumisesta aiheutuvat kulut asukkaalta.

Jos taas asuntoon ei vuokraushetkellä kuulu astianpesukonetta, vaan vuokralainen on itse sellaisen hankkinut ja asentanut pesukoneliitännät väärin, on vuokralaisella vastuu asuinhuoneiston vahingoittumisesta vesivahingon yhteydessä. Siksi täytyykin muistaa vaatia vuokralaiselta, että oman pesukoneen tai tiskikoneen asennus vuokra-asuntoon täytyy tehdä valtuutetun putkimiehen toimesta. Tällöin asennuskustannuksista vastaa asukas. On hyvä muistaa, että vuokralainen on vastuussa myös vieraidensa sekä lemmikkinsä huoneistolle aiheuttamista vahingoista ja vaurioista.

Vuokranantaja vastaa normaaliksi asumiskulumiseksi katsotun remontointitarpeen kustannuksista. Jos vuokralainen on laiminlyönyt huoneiston tavanomaisen hoidon (mm. siivouksen) tai muutoin huolimattomuudellaan aiheuttanut huoneiston rikkoontumista, tulevat remontoinnin kustannukset vuokralaisen maksettavaksi. Myös siinä tapauksessa, mikäli vuokralainen on tehnyt omatoimista remonttia asunnossa, sen mahdollisesta korjaamisesta aiheutuvat kustannukset ovat vuokralaisen vastuulla.

Kaipaatko tukea asunnon vuokraamiseen?

Kun luotat asuntosi vuokrauksen Kiinteistötahkolan vuokravälittäjille, voit ennaltaehkäistä monta harmia. Vuokravälittäjämme ovat tukenasi koko vuokrasuhteen ajan. Näin voit olla varma, että vuokrausasiat hoituvat vaivattomasti ja myös vuokralainen saa hyvän asumiskokemuksen.

Kiinteistötahkolan vuokravälittäjät pitävät huolen, että asumisen vastuunjako menee oikein. Sinä voit rauhassa keskittyä sinulle tärkeisiin asioihin ja nauttia huolettomasti säännöllisen vuokratulon virrasta tilillesi.

Lue lisää

Yleinen
4.10.2024

Kiinteistötahkola: Taloushallinnon tulevaisuus isännöinnissä

Taloushallinnon rooli isännöinnissä Taloushallinto on keskeinen osa isännöintipalveluita, sillä se varmistaa taloyhtiöiden ja kiinteistöjen taloudellisen…
Yleinen
3.10.2024

Vuokravälityksen edut: Miksi valita Kiinteistötahkola

Mitä vuokravälitys sisältää? Vuokravälitys on monivaiheinen prosessi, joka kattaa kaiken vuokralaisen etsinnästä vuokrasopimuksen laatimiseen ja…
Yleinen
2.10.2024

Ilmainen asunnon hinta-arvio Kiinteistötahkolalta

Mitä ilmainen asunnon hinta-arvio sisältää? Asunnon myynti on yksi elämän suurimmista taloudellisista päätöksistä, ja oikean…