Mikä on tekninen isännöitsijä?
Taloyhtiöillä on usein hallinnollinen isännöitsijä, mutta tämän lisäksi voidaan tarpeen tullen käyttää myös teknisen isännöitsijän palveluita. Toisinaan nämä löytyvät samasta henkilöstä.
Tyypillisesti tekninen isännöitsijä ei kuitenkaan ole mukana taloyhtiön päätöksentekoprosessissa vaan hän antaa suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia erilaisissa perus- ja pienkorjaushankkeissa. Hallinnollinen isännöitsijä hoitaa taloyhtiön hallinnollisia asioita, tekninen isännöitsijä keskittyy taloyhtiön teknisiin tarpeisiin. Molemmat tehtävät vaativat alansa erikoisosaamista.
Tekniset isännöitsijät ovat koulutukseltaan usein rakennusmestareita tai insinöörejä rakennus- tai LVIA-alalta. Tekniseksi isännöitsijäksi voi myös edetä esim. asennustöistä tai kiinteistöhoitajasta työnjohtajiksi, ja siitä edelleen koulutuksen kautta (ITS, TEK) teknisiksi isännöitsijöiksi.
Teknisen isännöitsijän tehtävät
Teknisen isännöitsijän tehtävä on monipuolinen. Päivittäiseen tekemiseen kuuluu asukkaiden kanssa asioiminen, huoltotoimien valvonta kiinteistöllä sekä urakoitsijoiden tai muiden toimijoiden kilpailutus, tilaus ja valvonta. Päivittäisten tehtävien lisäksi tekninen isännöitsijä hoitaa vuosikellon mukaisia isompia kokonaisuuksia taloyhtiössä, kuten esimerkiksi budjetointia, korjaussuunnittelua, urakoiden kilpailuttamista ja töiden aikatauluttamista.
Tekninen isännöitsijä suunnittelee taloyhtiön asioita aina omistajan kannalta. Hän pyrkii ylläpitämään ja lisäämään kiinteistön arvoa sekä välttämään toiminnallaan korjausvelan kasvua. Tekninen isännöitsijä on tiiviissä yhteistyössä huoltoyhtiön kanssa. Usein huoltoyhtiö osaa kertoa tulevista ongelmakohdista jo ennakkoon niin, että ne pystytään hoitamaan ennen, kuin niistä muodostuu isompia vahinkoja tai äkillisiä korjauksia taloyhtiölle.
Mihin teknistä isännöitsijää tarvitaan?
Teknisen isännöinnin palveluita käytetään tyypillisesti erilaisissa perus- ja pienkorjaushankkeissa, osakkaiden muutostöiden valvonnassa tai esimerkiksi vauriokartoituksissa. Tyypillinen syy teknisen isännöitsijän hyödyntämiseen on osakasmuutostyöt, kuten kylpyhuoneremontit, joissa tekninen isännöitsijä on mukana alusta loppuun.
Taloyhtiön teknisten ongelmatilanteiden lisäksi teknisen isännöitsijän tehtävänä on hankkia ja tuottaa tietoa hallituksen päätöksenteon tueksi esimerkiksi teknisten katselmusten tai tarkastusten, kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten muodossa. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla laajoja korjaushankkeita, tekninen isännöitsijä toimii niissä taloyhtiön edustajana hoitaen mm. konsultti- ja suunnittelijakilpailutukset.
Hyödyntämällä teknisen isännöitsijän osaamista taloyhtiö voi varmistua teknisten prosessien asianmukaisesta ja laadukkaasta etenemisestä. Tekniset isännöitsijät eivät ole taloyhtiökohtaisia, vaan tekninen isännöinti tilataan aina tarpeen mukaan.
Luota taloyhtiösi tekninen isännöinti Kiinteistötahkolan ammattilaisten käsiin.