Yleinen
14.11.2022

Joulusisustus – Näin tuot jouluisen ilmeen kotiisi!

Joulusisustus – Näin tuot jouluisen ilmeen kotiisi!

Joulu lähestyy kovaa vauhtia! Sisustuksessa joulu näkyy erityisesti valaistuksessa, tekstiileissä ja kattauksessa. Joulusisustuksen eteen ei tarvitse nähdä liikaa vaivaa, sillä jo pienillä yksityiskohdilla voi saada aikaan muutoksen. Sisustaa voi myös kustannustehokkaasti tekemällä itse koristeita ja ompelemalla kotiin jouluisia tekstiilejä.

joulu

Tekstiilit luovat tunnelmaa

Jouluiset tekstiilit ovat erinomainen tapa tuoda joulutunnelmaa kotiin. Joulu näkyy tekstiileissä erityisesti värimaailmassa ja kuoseissa. Suosittuja värejä ovat erilaiset punaisen sävyt sekä hopean ja kullan vivahteet. Kädentaitoisille kangaskaupoissa on tarjolla kuosia ja materiaalia jokaisen makuun. Jos kuitenkin haluat mieluummin ostaa valmiita tuotteita, ei hätää, kauppojen hyllyt pursuavat sisustustuotteita.

Joulusauna on suomalaisten vaalima perinne. Juhlavamman saunasta saa esimerkiksi vaihtamalla arkiset laudeliinat joulunpunaisiin. Laudeliinoissa kannattaa suosia pellavaa, joka kestää kulutusta ja pesua sekä on lisäksi ympäristöystävällisempi kuin puuvilla. Viihtyvyyttä voi lisätä myös esimerkiksi saunatyynyillä, -tuoksuilla ja -vihdalla.

joulukattaus

Kattaus kruunaa joulupöydän

Kattauksessa mielikuvitus on rajana. Jouluista ilmettä voi saada pöytään lautasliinojen, pöytäliinan, tablettien, astioiden tai kenties katseita vangitsevan maljakkoasetelman avulla. Joulukukista suosituimpia ovat hyasintti, joulutähti, amaryllis sekä jouluruusu. Huomionarvoista on kuitenkin, että esimerkiksi hyasintilla on voimakas tuoksu, joka voi aiheuttaa allergisia oireita.

jouluvalaistus

Jouluvalot valaisevat ulkona ja sisällä

Jouluvalot toimivat vastapainona talven pimeyteen. Kaupoissa on myynnissä erilaisia valosarjoja sisälle ja ulos, mutta soveltuvuus sisätiloihin tulee kuitenkin tarkistaa. Myös valaistut eläinhahmot ja puut ovat suosittuja ulkovalaistuksessa. Erinomainen tapa tuoda joulutunnelmaa sisälle ovat LED-valosarjat. Sähkön säästämiseksi voi jouluvaloihin asettaa ajastimen, jolloin ne ovat päällä esimerkiksi vain hereilläoloaikana.

Kynttilät luovat autenttista tunnelmavalaistusta. Kynttilöiden sijoituksessa on kuitenkin huomioitava paloturvallisuus. Esimerkiksi joulupöytään kynttilöiden sijoittaminen on harkinnanvaraista, sillä suuren ihmisjoukon ojentaessa ruokia ja juomia puolelta toiselle, on vaarana, että kynttilät kaatuvat ja aiheuttavat tulipalon. Kynttilät tulee sijoittaa riittävälle etäisyydelle verhoista ja seinistä, sillä esimerkiksi verhot ovat monesti valmistettu tekokuiduista, jotka syttyvät herkästi. Kynttilät myös heikentävät ilmanlaatua, joten hengitys- ja keuhkosairauksista kärsivien tulisi välttää kynttilöiden polttamista. Nämä riskit huomioiden, voi kuitenkin kynttilöillä saada aikaan tunnelmavalaistuksen pienellä budjetilla.

joulukuusi

Joulukuusi luo joulun

Perinteisesti joulukuusi on kaadettu metsästä, jolloin kuusen käyttöikä on lyhyt. Suosittuja ovat myös muoviset joulukuuset, joita voidaan käyttää uudestaan joka joulu. Nopeimmat ostavat joulukuusensa jo marraskuussa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä erityisesti, jos hakee suositumpaa mallia, kuten esimerkiksi viime vuosina suosioon nousseet puolikkaat ja mustat tekokuuset. Kuusta voi koristella monin eri tavoin: roikkuvilla kuusenkoristeilla, kimmeltävillä punosnauhoilla, valosarjoilla, kynttilöillä sekä kuusen latvaan sijoitettavalla tähdellä. Uutuutena myyntiin on tullut vaihtoehtoja fyysiselle joulukuuselle. Joulukuusi voi löytyä esimerkiksi seinälle ripustettavasta kankaasta.