Pyydä tarjous isännöinnistä Jätä tarjouspyyntö
 
Blogi / Sopuisaa asumista taloyhtiössä

Sopuisaa asumista taloyhtiössä

« Takaisin listaukseen

26
Huhtikuu

Taloyhtiössä asuessa naapurit ovat aina lähellä. Naapureiden läheisyys tuo turvaa ja yhteisöllisyyttä asumiseen, mutta toisinaan seinän taakse saattaakin sattua asustelemaan joku, jolle yhteiset pelisäännöt eivät tunnu olevan aivan yhtä selviä. Jotta jokainen taloyhtiön asukas voisi tuntea olonsa viihtyisäksi kotonaan, on kaikkien asukkaiden noudatettava muutamia yleisiä kerrostaloasumisen sääntöjä.

Taloyhtiön pelisäännöt ovat kaikille yhteiset.

Äänet kuuluvat kerrostaloelämään, jatkuva meteli ei

Tavalliseen arkipäivään kuuluu monenlaisia ääniä. Lasten leikit, siivoaminen, suihkussa käynti, juttelu ja nauraminen ovat osa jokapäiväistä elämää, ja niistä syntyvä äänimaailma kuuluu myös taloyhtiöasumiseen. Ihmiset ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia, ja tästä syystä myös taloyhtiöissä asumisen äänet tuottavat toisinaan eripuraa: yksi nauttii kodin rauhasta ja hiljaisuudesta, kun taas toiselle on luontaisempaa elää ja asustella hieman kovemmalla volyymilla.

Häiritseväksi äänet voidaan katsoa silloin, kun ne ovat jatkuvia ja tuottavat häiriötä useammalle taloyhtiön asukkaalle. Hiljaisuuden aikana (usein klo 22–7 välinen aika) on pyrittävä välttämään melua, mutta silloinkin tavallinen elämä on sallittu. Esimerkiksi yövuorosta kotiin tuleva henkilö saa käydä vapaasti suihkussa töiden jälkeen. Sen sijaan, jos henkilö kuuntelisi jatkuvasti musiikkia kovaäänisesti keskellä yötä tai alkaisi remontoida aamuyön tunteina, olisi tähän syytä puuttua, sillä näitä ääniä ei voida lukea kohtuullisiksi yöajan ääniksi. Jos häiriökäyttäytyminen on jatkuvaa ja naapurin kanssa keskustelemisesta ei vaikuta olevan apua, on syytä laatia isännöitsijälle kirjallinen ilmoitus häiriökäyttäytymisestä.

Toisinaan on myös tarpeen juhlia iloisia elämäntapahtumia. Muutaman kerran vuodessa järjestettävät juhlat eivät vielä sellaisenaan ole häiritsevää elämää eikä niiden järjestämiseen ole taloyhtiön syytä puuttua. Toki juhlan järjestäjien on huolehdittava siitä, että hiljaisuuden alkaessa juhlien äänenvoimakkuus pienenee, ja että juhlavieraat muistavat liikkua metelöimättä myös käytävillä.

Ennen juhlia on aina kohtelias ele laittaa taloyhtiön ilmoitustaululle lappu, jotta muut asukkaat tietävät varautua juhlista kantautuviin ääniin. Lappuun voi vielä lisätä erikseen toiveen siitä, että melutason noustessa liikaa naapurit kävisivät rohkeasti soittamassa juhlapaikan ovikelloa – näin asia saadaan ratkaistua helposti ja sopuisasti.

Yhteiset tilat ovat jokaisen vastuulla

Taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kuuluvat esimerkiksi käytävät, aula, varastot, saunatilat ja pesutupa. Koska näissä tiloissa liikkuu paljon väkeä, on jokaisen asukkaan kannettava kortensa kekoon siisteyden ylläpitämiseksi. Esimerkiksi häkkivarastojen käytävät on pidettävä puhtaana tavaroista. Ne ylimääräiset tavarat, jotka eivät mahdu asukkaan omaan häkkivarastoon, kannattaa tarpeen mukaan viedä esimerkiksi kierrätykseen. Käytävien pitäminen tavaroista vapaana on ennen kaikkea paloturvallisuuskysymys, mutta toki ylimääräisillä tavaroilla on vaikutuksensa myös yleiseen siisteyteen.

Sisätilojen lisäksi myös piha-alueet lasketaan kuuluviksi taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Myös pihalla tulee noudattaa siisteyttä ja huolehtia, etteivät pihan istutukset vahingoitu esimerkiksi lasten leikkien tiimellyksessä.

Pysäköinti vain merkityille paikoille

Jos kyse on vain nopeasta vierailusta ja autoille tarkoitetut vieraspaikat ovat tupaten täynnä, saattaa tuntua houkuttelevalta ajatukselta pysäköidä auto pelastustieksi tarkoitetulle tieosuudelle. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että pelastustiet pidetään aina avoimina: jos paikalle on tilattava esimerkiksi ambulanssi ja avun tarve on minuuteista kiinni, voi pelastustien tukkimisella olla kohtalokkaat seuraukset.

Jokaisella taloyhtiöllä on asukkaiden käyttöön varattuja autopaikkoja, jotka voivat olla joko kiinteästi asuntokohtaisia tai taloyhtiö voi vuokrata niitä asukkaille tarpeen mukaan. Jos autopaikkoja ei riitä kaikille, voidaan niiden jakamisessa joutua turvautumaan arvontaan tai jonottamiseen. Vieraspaikat on sen sijaan varattu nimensä mukaisesti taloyhtiössä vierailijoille, eikä asukkaiden ole sallittua käyttää vieraspaikkaa oman autonsa pysäköintipaikkana.

Jos haluat saada lisätietoja oman taloyhtiösi autopaikkakäytännöistä, ota yhteyttä omaan isännöitsijääsi.

Viihtyisää asumista jokaiseen taloyhtiöön!

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä ja seurantatekniikoita, mikäli annat niille suostumuksen. Tietoja voidaan siirtää EU:n ulkopuolelle. 

Lisätietoa

Google
Kävijäseurantaan ja markkinointiin liittyvä tiedonkeruu
Facebook
Markkinointiin liittyvä tiedonkeruu
Adform ja Smart AdServer
Uudelleenmarkkinointi
Hyväksy
Kiellä
Peru