Energiaremontit
1.6.2022

Energiaremontit taloyhtiöissä

Mitä tarkoitetaan energiaremontilla taloyhtiössä?

Energiaremontilla tarkoitetaan lähtökohtaisesti kaikkia sellaisia taloyhtiön hankkeita, joiden lopputuloksena saadaan aikaan energiansäästöjä. Rahallisten säästöjen ohella energiaremontit pienentävät aina myös taloyhtiön hiilijalanjälkeä.

Suurimpia säästöjä saadaan, kun taloyhtiön lämmitystapaa muutetaan siirtymällä kaukolämmöstä tai öljylämmityksestä maalämpöön tai hyödyntämällä lämmöntalteenottotekniikkaa. Lisäksi energiaa säästäviä toimia ovat ovi- ja ikkunaremontit, valaistusremontit, julkisivuremontit tai esimerkiksi yläpohjaeristysten lisääminen kattoremontin yhteydessä. Myös aurinkopaneeleilla saadaan nykypäivänä merkittäviä säästöjä useissa kiinteistöissä.

Usein maalämpö- ja LTO-remonteista (poistoilman lämmöntalteenotto) saatavat säästöt lämmityskuluissa ovat niin suuret, että ne kattavat remontin rahoittamiseksi nostetun lainan korot ja lyhennykset. Taloyhtiön ei siis ole välttämätöntä nostaa vastikkeita, vaan remontti rahoitetaan lämmityskulujen pienentymisestä saatavilla säästöillä. Tällaisissa hankkeissa irtaudutaan yleensä kaukolämpöverkosta tai poistetaan öljylämmitys käytöstä. Taloyhtiöiden on mahdollista laskea jo ennen energiaremonttiin ryhtymistä parantuuko remontilla kiinteistön E-luku niin paljon, että taloyhtiön on mahdollista saada lisäksi ARA-tukea hankkeeseen. Hallituksen on syytä muistaa, että tukea on haettava ennen hankkeen käynnistämistä!

Useat edellä mainituista remonteista ovat luonteeltaan sellaisia mitä voidaan tehdä muiden remonttien yhteydessä. Lisäksi pankit rahoittavat mielellään energiansäästöremontteja.

Lopuksi lyhyt listaus siitä, miten voit kartoittaa mahdollisuuksia energiansäästöön sinun taloyhtiössäsi:

  1. Kannattaa aloittaa selvitys energiakartoituksella, jolla selvitetään yhtiöille optimaalisinta lämmitysmuotoa ja tarkastellaan kaikki muukin, jolla energiatehokkuutta voi parantaa (älykäs lämmönohjaus, valaistuksen uusiminen, lisälämmöneristäminen jne.)
  2. Pyydä isännöitsijältä tietoa siitä, soveltuuko yhtiöönne esimerkiksi maalämpö- tai LTO-järjestelmä, joiden avulla energiatehokkuutta voi parantaa.
  3. Tarkasta taloyhtiössäsi tehdyistä remonteista, mitä tässä artikkelissa mainittuja remontteja on tehty, tai pitkän tähtäimen suunnitelmasta (PTS)  mitä on suunniteltu tehtäväksi.
  4. Energiaremontteihin lähdettäessä kartoitukset kannattaa tehdä kunnolla ja niihin kannattaa varata riittävästi aikaa.