Asunnon vuokraamisessa on syytä olla tarkkana, jotta vuokratuotto ei käänny tappioksi. Vuokrasopimuksen irtisanominen tai vuokralaisen häätäminen esimerkiksi vuokrarästien tai asunnon kaltoinkohtelun myötä on aina työläs prosessi, jonka kulut saatat joutua maksamaan omasta pussistasi. Siksi vuokrasopimukset tulee aina kirjoittaa tarkasti ja myös vuokralaisen taustat kannattaa tarkastaa huolellisesti – unohtamatta omaan intuitioosi luottamista.

Lue alla olevasta vuokranantajan muistilistasta, miten varmistat onnistuneen ja tuottoisan asunnon vuokraamisen – niin sinun kuin vuokralaisesi puolesta.

Vuokranantajan muistilista

1. Vuokrailmoitus

Laadi vuokrailmoitus huolellisesti. Kerro ilmoituksessa tarkasti asunnon sijainti, koko, kunto ja vapautumispäivä. Muista myös kuvata tarkasti vuokran ja vakuuden määrä sekä sopimusehdot, kuten sallitko lemmikit tai vaaditko laajan kotivakuutuksen. Mahdollisimman tarkka ilmoitus auttaa sinua löytämään helpommin sopivan vuokralaisen. Myös vuokrailmoituksen laadukkaat kuvat parantavat asunnon houkuttelevuutta ja vähentävät turhien näyttöjen määrää.

2. Vuokralaisen valinta

Valitse vuokralainen huolellisesti ja tarkasta luottotiedot. Haastattele vuokralaisehdokkaita asuntonäytön yhteydessä. Potentiaaliselta vuokralaiselta kannattaa esimerkiksi kysyä, miksi vuokralainen etsii asuntoa, onko hän opiskelija tai käykö hän töissä, sekä millaisia tulevaisuudensuunnitelmia hänellä on. Kun olet valinnut potentiaalisen vuokralaisen, tarkista vielä luottotiedot ennen sopimuksen kirjoittamista: luottotietojen tarkistaminen pienentää omaa luottotappioidesi riskejä ja kertoo vuokralaisen maksukyvystä.

3. Vuokrasopimus

Kun olet löytänyt sopivan vuokralaisen on aika kirjoittaa vuokrasopimus. Vuokrasopimuksen tekoon löytyy paljon valmiita pohjia verkosta. Tarkasti laadittu, kattava ja asianmukainen vuokrasopimus ehkäisee monia ongelma- ja riitatilanteita. Mieti tarkkaan myös, teetkö määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen: sopimus sitoo sekä sinua että vuokralaista.

4. Vuokravakuus

Vuokralaiselta voi olla viisasta vaatia usein yhden tai kahden kuukauden vuokraa vastaava vuokravakuus, joka maksetaan ennen avainten luovutusta. Vuokravakuus on ikään kuin asunnon pantti, jolla saat tarvittaessa katettua vuokrasopimuksen päättyessä esimerkiksi vuokralaisen asuntoon aihettamia tuhoja, puutteellisen loppusiivouksen kuluja tai vuokrarästejä.

5. Avainten luovutus

Kun nimet ovat vuokrasopimuksessa ja olet saanut vuokralaiselta vakuusmaksun, onkin seuraava askel asunnon avainten luovutus uudelle asukkaalle. Muista tehdä avainten luovutussopimus! Luovutussopimukseen kirjataan avainten lukumäärä ja mahdolliset seuraukset, kuten lukkojen uudelleensarjoituksen, mikäli kaikki avaimet eivät palaudu sopimuksen päättyessä.

Haluatko varmistaa sujuvan ja turvallisen asunnon vuokraamisen?

Asunnon vuokraaminen on monivaheinen prosessi, jossa tulee olla tarkkana ja huomioida monta asiaa. Jos haluat varmistaa asunnon sujuvan, turvallisen ja ennen kaikkea helpomman vuokrauksen, anna asuntosi vuokraaminen ammattilaisen käsiin.

Kiinteistötahkolan vuokranvälittäjät ovat apunasi ja pitävät huolen, että asuntosi löytää oikeanlaisen vuokralaisen. Hoidamme kaikki asunnon vuokraukseen liittyvät toimenpiteet puolestasi: aina potentiaalisten vuokralaisten kartoituksesta vuokralaisen taustojen tarkistukseen ja avainten luovutukseen, sekä kaikki asunnon vuokraamiseen liittyvät paperityöt. Palveluun kuuluu lisäksi alueelle sopivan vuokrasumman arviointi, vuokra-asunnon markkinointi sekä asunnon esittelyt.

Asunnon omistajana saat tietenkin valita itse haluamasi vuokralaisen esittämistämme ehdokkaista. Annamme myös aina vuoden takuun, jolloin kannamme riskin vuokralaisen vaihtumisesta kesken vuoden. Avullamme saat takuulla hyvän vuokralaisen ja markkinahintaisen vuokratuoton.

Lue lisää

Vuokraa asuntosi - asunnon vuokraus helposti Kiinteistötahkolalta
Välitys
29.4.2024

Vuokranantaja – näin tunnistat riskivuokralaisen 

Suurimmalla osalla vuokranantajilla asunnon vuokraus sujuu kaikin puolin hyvin. Vuokrat maksetaan ajallaan ja asiat hoituvat…
Isännöinti Kiinteistötahkola energiaremontti
Energiaremontit
3.4.2024

Näin energiaremontti puolitti taloyhtiöiden lämmityskustannukset – Lue tarina Kiinteistötahkolan isännöinnistä

https://www.youtube.com/watch?v=_ORxHDBHqx4 Tontinvuokran nousu ja kasvavat lämmityskulut käynnistivät energiaremontin suunnittelun  Nelisen vuotta sitten länsihelsinkiläinen taloyhtiö sai…
Kiinteistötahkola logo

Miten sijoitusasunnosta saa jäämään käteen rahaa? Nämä asiat asuntosijoittajan pitää huomioida 

https://www.youtube.com/watch?v=QH11diLMQWA Asuntosijoittaminen on käynyt viime vuosina läpi turbulenssia. Kulut, hoitovastikkeet ja lainojen korot ovat nousseet…